BESPLATNA DOSTAVA iznad 100KM
Search icon
Search icon
0
Search icon
0

Što je keratinsko ravnanje kose?

Keratin je protein koji pomaže ojačati kosu kako bi se spriječili lomovi, toplinska oštećenja i kovrčavost i time je iznimno važan za održavanje jake i zdrave kose.

Keratinsko ravnanje kose je tretman u salonima koji obećava svilenkastu i glatku kosu, ali su dugo praćeni ozbiljnim zdravstvenim učincima.

Kako biste saznali sve što trebate znati o keratinskim tretmanima, razgovarali smo s našim Friz Vir frizerima.

Što je keratinski tretman?

Keratin je protein koji se nalazi u našoj kosi, koži i noktima. Također se često nalazi i u šamponima za kosu i styling proizvodima kako bi ojačao kosu – ali termin keratinski tretman zapravo je pogrešan.

Keratinski tretmani su polutrajni tretmani ispravljanja kose koji zaglađuju i dodaju sjaj kovrčavoj kosi. Kako tretmani djeluju nije kroz upotrebu keratina.

Da bi kosa postala ravnija, otopina koja sadrži derivat formaldehida ili (mnogo sigurniju) glikolnu kiselinu nanosi se na kosu kako bi se prekinule veze u vlasima i ponovno zatvorile u ravniji položaj.

Otopina se zatim suši fenom i završava peglom, a rezultati mogu trajati od tri do šest mjeseci.

Prema komentarima frizera, tretmani dobro djeluju na većinu tipova kose i preporučuju svima koji žele smanjiti kovrčavost, povećati sjaj ili izbjeći svakodnevno sušenje ili peglanje kose.

Da li su tretmani keratinom sigurni za sve tipove kose?

Tretmani keratinom općenito su sigurni za većinu tipova kose, uključujući i kovrčavu, kovrčavu i kemijski tretiranu kosu.

Međutim osobe s izrazito oštećenom ili lomljivom kosom možda nisu prikladni kandidati za tretmane keratinom, budući da proces može dodatno oslabiti stablo kose.

Trajanje keratinskog tretmana za kosu

Trajanje tretmana keratinom može varirati ovisno o nekoliko čimbenika, uključujući tip kose, rutinu održavanja i konkretne proizvode koji se koriste tijekom tretmana.

Prosječno, tretmani keratinom obično traju između tri do šest mjeseci.

Potrebno je povremeno izvoditi “touch-up” tretmane kako bi se održali željeni rezultati.

Da li tretmani keratinom oštećuju kosu?

Iako tretmani keratinom mogu pružiti privremene koristi poput glađe i lakše upravljive kose, mogu također sadržavati kemikalije koje potencijalno mogu oštetiti stablo kose ako se koriste nepravilno ili prečesto.

Važno je konzultirati se s profesionalnim frizerom i provesti test osjetljivosti prije podvrgavanja tretmanu keratinom kako bi se smanjio rizik od nuspojava.

Keratinsko ravnanje na obojenoj kosi

Keratinski tretmani se mogu sigurno izvoditi na kosi obojenoj bojom.

Zapravo, mnogi pojedinci biraju tretmane keratinom kako bi pomogli u popravljanju i jačanju kose koja je oštećena kemijskim procesima poput bojenja ili izbjeljivanja.

Jedino je važno pričekati nekoliko tjedana nakon bojanja kose prije podvrgavanja tretmanu keratinom kako bi se izbjegla moguća oštećenja ili smetnje s bojom.

Održavanje kose nakon keratinskog tretmana

Da bi se produžili rezultati tretmana keratinom i održala zdrava kosa, važno je koristiti šampone i regeneratore bez sulfata posebno formulirane za kosu tretiranu keratinom.

Osim toga, izbjegavajte pretjerano oblikovanje vrućim alatima i izlaganje kloru, budući da to može uzrokovati brži raspad keratina.

Redoviti “touch-up” tretmani također mogu biti potrebni kako bi vaša kosa uvijek izgledala najbolje.

Koraci u postupku keratinskog ravnanja

Proces keratinskog ravnanja kose podrazumijeva nekoliko ključnih koraka koji se precizno moraju pratiti kako bi se osigurali optimalni rezultati. Kvalitetno izvođenje ovog tretmana zahtijeva stručnost i posvećenost frizera, s naglaskom na poštivanje svakog segmenta procesa.

1. Priprema kose i nanošenje keratina

Prije samog nanošenja keratina, kosa se mora temeljito oprati šamponom koji će ukloniti sve nečistoće i reziduale prethodnih proizvoda. Nakon sušenja kose slijedi pažljivo nanošenje keratinskog preparata, koje započinje od korijena pa sve do vrhova. Ovaj korak zahtijeva preciznost jer je ravnomjerna distribucija seruma ključna za postizanje uniformnog efekta po cijeloj dužini kose.

2. Aktivacija keratina toplinom

Nakon što se serum nanese, dolazi faza aktivacije keratina toplinom. Kosa se najprije suši fenom, a zatim se koristi pegla za ravnanje koja na visokoj temperaturi pod pravilnim uvjetima “postavlja” keratin unutar strukture kose. Taj dio postupka ne samo da aktivira pripravak, već i ravna te njeguje pramenove, ostavljajući kosu iznenađujuće glatkom i sjajnom.

Važno je napomenuti da se prije peglanja moraju koristiti termičke zaštitne tvari kako bi se spriječilo oštećenje kose.

Tijekom svih ovih koraka, stručnjaci u salonu trebaju osigurati da se ne naruši zdravlje kose.

Klijentima je također važno pružiti sve potrebne informacije o održavanju kose nakon tretmana, naglasiti važnost korištenja odgovarajućih proizvoda bez sulfata i upozoriti na način pranja koji neće ugroziti dugotrajan efekt keratinskog ravnanja.

Prednosti i nedostaci keratinskog ravnanja

Korištenje keratina u njezi kose se primjenjuje ne samo da izravna kosu, već i obnavlja oštećena područja čineći ju zdravijom.

Jedna od glavnih prednosti je dugotrajnost efekta koji može trajati do nekoliko mjeseci, olakšavajući održavanje kose u svakodnevnom životu. Također, kosa postaje otpornija na vlagu i manje je sklona kovrčanju.

S druge strane, nedostaci keratinskog ravnanja nisu zanemarivi. Visoka temperatura peglanja potrebna za aktivaciju keratina može dodatno oštetiti slabu i tanju kosu.

Iako su moderni tretmani formulirani kako bi bili što bezopasniji, neki sadrže formaldehid ili kemikalije koje mogu izazvati alergijske reakcije ili iritacije. Osim toga, cijena tretmana može biti prilično visoka, osobito kada se u obzir uzmu dodatni troškovi za održavanje i specijalizirane proizvode.

Cjenovni aspekti i faktori koji utječu na cijenu keratinskog ravnanja

Cijena keratinskog ravnanja kose varira ovisno o nekoliko faktora:

  • Duljina kose
  • Gustoća kose
  • Opće zdravlje kose

Veća dužina i veća gustoća kose zahtijevaju više vremena i materijala što se odražava i na cijenu. Također, stručnost i renome salona, kao i kvaliteta korištenih proizvoda su bitni faktori koji mogu znatno utjecati na cijenu.

Bitno je da se ne upuštamo u rizike niskim cijenama kojima se često zanemaruje kvaliteta proizvoda i iskustvo stilista što može rezultirati dugoročnim štetama na zdravlje kose.

Prilikom odabira tretmana i salona važno je usredotočiti se na transparentnost salona, reputaciju i iskustva prethodnih klijenata.

Zaključak

Keratinsko ravnanje kose je postupak koji transformira neukrotivu kosu u glatku i sjajnu kosu.

Oni koji razmišljaju o proceduri trebaju biti svjesni potencijalnih rizika i potrebne njege nakon tretmana.

Preporučuje se detaljno istraživanje i odabir salona i stilista s iskustvom.

Također, važno je koristiti prilagođene proizvode za kosu i proizvode bez sulfata kako bi se produžio učinak tretmana.

Keratinsko ravnanje kose
Sadržaj
Povezani članci